Apple'dan Çin'e Uyum Adımı: WhatsApp ve Threads Kaldırıldı!

Apple, Çin'deki internet düzenlemelerine ve erişim yasaklarına uyum sağlamak amacıyla WhatsApp ve Threads uygulamalarını ülkedeki App Store'dan kaldırdı.

Apple, Çin'deki internet düzenlemelerine ve erişim yasaklarına uyum sağlamak amacıyla WhatsApp ve Threads uygulamalarını ülkedeki App Store'dan kaldırdı.

WhatsApp ve Threads App Store'dan Kaldırıldı

Çin'deki mobil uygulama mağazasında yapılan aramada Amerikan şirketi Meta'ya ait WhatsApp ve Threads uygulamalarına ulaşılamıyor. Wall Street Journal gazetesinin daha önce yayınladığı habere göre, Çinli yetkililer Apple'a "ulusal güvenlik" gerekçesiyle iki uygulamanın kaldırılması talimatını vermişti. Apple temsilcileri gazeteye yaptıkları açıklamada, "Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin yasalarına katılmasak bile, onlara uymak zorundayız" dedi.

Bloomberg'in daha önce yayınladığı bir rapora göre sosyal mesajlaşma uygulamaları Telegram ve Signal de Apple'ın Çin mağazasından kaldırıldı. Çin'in ana karası bu sosyal medya uygulamalarını zaten engelliyor. Bununla birlikte, VPN hizmetleri kullanıcılara mükemmel erişim sağlıyor.

Çin'deki Yeni İnternet Düzenlemeleri

Çin'deki tüm mobil uygulamaların en son internet düzenlemeleri uyarınca yerel bir lisansa sahip olması, yerel bir sunucudan çalışması ve anakarada kayıtlı bir alan adına sahip olması gerekmektedir. Çin'de uygulama hizmetleri sunan şirketlerin bir "İnternet Bilgi Sağlayıcısı" lisansı alması ve ülkenin veri aktarımı, sansür ve standartlarla ilgili düzenlemelerine uyması zorunludur.

Çin, Apple için dünyanın en büyük pazarlarından biri. Bu nedenle Apple'ın Çin yasaklarına uyması gerekiyor. Ancak bu durum Apple'ı ifade özgürlüğü ve insan hakları gibi konularda eleştirilere açık hale getiriyor.