Apple, Spotify’ın şikayeti sonucu AB’den rekor ceza aldı

Avrupa Birliği, Apple’ın App Store üzerindeki rekabeti engellediği gerekçesiyle 1.8 milyar euro (1.95 milyar dolar) para cezasına çarptırdı.

Avrupa Birliği, Apple’ın App Store üzerindeki rekabeti engellediği gerekçesiyle 1.8 milyar euro (1.95 milyar dolar) para cezasına çarptırdı. Spotify, Apple’ın uygulama geliştiricilerine haksız yere yüksek ücretler uyguladığını ve alternatif müzik servislerini baskıladığını iddia etmişti.

Apple’ın uygulama geliştiricileri kısıtladığı iddiası

Reuters haber ajansına göre, Avrupa Komisyonu, Spotify’ın 2019 yılında yaptığı şikayet üzerine Apple’ı soruşturdu. Soruşturma sonucunda, Apple’ın uygulama geliştiricilerini App Store dışında daha ucuz müzik platformları hakkında bilgi vermekten alıkoyduğu tespit edildi. Ayrıca, Apple’ın App Store üzerinden yüzde 30 komisyon aldığı ve bu nedenle uygulama geliştiricilerinin fiyatlarını artırmak zorunda kaldığı belirlendi.

Avrupa Komisyonu, Apple’ın bu uygulamalarıyla Avrupa Birliği’nin antitröst kurallarını ihlal ettiğini ve adil olmayan ticaret koşulları yarattığını açıkladı. Komisyon, Apple’ın piyasadaki hakim konumunu kötüye kullandığını ve müzik hizmetlerinin sunulmasında rekabeti bozduğunu vurguladı.

Apple’a 1.8 milyar euro ek ceza

Avrupa Komisyonu, Apple’ın uygulamasının maddi olmayan zararlara yol açtığını ve caydırıcı olması için Apple’ın ödemesi gereken asıl cezanın üzerine 1.8 milyar euro eklediğini duyurdu. Apple’ın ödemesi gereken asıl cezanın ne kadar olduğu ise açıklanmadı.

Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, “Apple, on yıldır Apple Store aracılığıyla müzik hizmetlerinin sağlanmasında piyasada baskın konumunu kötüye kullandı. Bunu da geliştiricileri Apple ekosistemi dışındaki daha uygun fiyatlı seçenekleri engelleyerek yaptı. Bu, AB antitröst kurallarına göre yasak” dedi. Apple ise AB’nin kararını haksız ve hukuka aykırı bulduğunu ve karara itiraz edeceğini bildirdi.