Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM), Santorini Adası'nda meydana gelen sismik hareketlilikle ilgili hazırladığı değerlendirme raporunu yayımladı. Rapora göre, bölgede olası bir 7.5 büyüklüğündeki depremin Türkiye kıyılarında genel olarak 5 şiddetinde hissedileceği, ancak alüvyon zeminli alanlarda bu etkinin 8’e kadar çıkabileceği belirtildi.
DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in öncülüğünde hazırlanan raporda, 28 Ocak 2025'ten bu yana Santorini ve çevresinde meydana gelen depremlerin sayısının 7 Şubat itibarıyla 1000’i geçtiği açıklandı. Bölgedeki sismik hareketlerin hem tektonik hem de volkanik kökenli olduğu ve farklı senaryoların gelişebileceği vurgulandı. Olası senaryolar arasında büyük bir depremin ardından volkanik aktivitenin başlaması veya tam tersi bir sıralamayla gerçekleşmesi ihtimali bulunuyor.
Ege Kıyıları İçin Deprem ve Tsunami Riski
Raporda, Türkiye kıyılarının özellikle İzmir Körfezi, Kuşadası Körfezi, Söke Ovası ve Gökova Körfezi gibi alüvyon zeminli bölgelerde daha büyük bir etkiye maruz kalabileceği belirtiliyor. Bu alanlarda şiddet 8’e kadar çıkabilirken, yapıların deprem dayanıklılığı açısından detaylı bir incelemeden geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Bunun yanı sıra, olası bir büyük ölçekli volkanik patlamanın, Ege kıyılarında ve Doğu Akdeniz’de volkanik kül yağışlarına neden olabileceği de raporda yer alıyor. Tarihsel verilere göre, Santorini’de MÖ 1600 ve MS 1950 yıllarında yaşanan patlamalar, kül bulutlarının Türkiye’nin güney kıyılarından İsrail’e kadar ulaşmasına neden olmuştu. Eğer benzer bir patlama tekrar ederse, hava kirliliği ve çevresel etkilerin ciddi boyutlara ulaşabileceği belirtiliyor.
Denizaltı heyelanları nedeniyle tsunami riskinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, afet yönetimi çalışmalarının hızlandırılması ve kamu kurumlarının koordinasyon içinde olması gerektiğini ifade ediyor. DAUM, yetkililere bina envanterlerinin hızla çıkarılması ve riskli bölgelerde gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.