CHP’li Kılıç’tan Kanun Teklifi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesi kapsamında yer alan “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçunun yürürlükten kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi sundu.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesi kapsamında yer alan “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçunun yürürlükten kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi sundu. Kılıç, Cumhurbaşkanlığı sisteminde tarafsızlık ilkesinin ortadan kalktığını belirterek, mevcut düzenlemenin eleştiri özgürlüğünü kısıtlayan bir araç haline geldiğini vurguladı.

Eleştiri Suç Haline Getirildi

Kanun teklifinin gerekçelerini açıklayan Kılıç, mevcut düzenlemenin Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu savundu. Türkiye’de on binlerce kişinin Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılandığını belirten Kılıç, “Öğrencilerden öğretmenlere, gazetecilerden sanatçılara, siyasetçilerden akademisyenlere kadar her kesimden insan bu suçlamayla karşı karşıya kalıyor. Artık yeter! Eleştiri suç değildir” dedi.

Kılıç, 2017 Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı’nın tarafsız bir devlet başkanı olmaktan çıkıp, yürütmenin başı ve bir siyasi partinin genel başkanı haline geldiğini hatırlatarak, “Eskiden Cumhurbaşkanına hakaret suçu, tarafsız bir devlet başkanını koruma amacı güderken, bugün bu madde siyasallaşmış bir kalkan olarak kullanılıyor. Yargının bağımsız olmadığı bir ortamda, muhalif her görüş, bu madde kapsamında cezalandırılabiliyor” ifadelerini kullandı.

AİHM’nin Açık Tavrı: Özel Koruma Sağlanamaz

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu konudaki kararlarına da değinen Kılıç, “AİHM, hiçbir devlet başkanına eleştirilere karşı özel bir koruma sağlanamayacağını açıkça belirtti. Türkiye’ye de bu düzenlemeyi değiştirme çağrısı yapıldı. Ancak biz hala bu anti-demokratik yasayla ifade özgürlüğünü kısıtlıyoruz” dedi.

TBMM’ye sundukları teklifin, ifade özgürlüğünü boğan bu düzenlemenin kaldırılmasını hedeflediğini söyleyen Kılıç, “Bu yasa değişikliği, Türkiye’de demokrasinin güçlenmesi ve eleştiri kültürünün korunması açısından büyük bir adım olacaktır. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde, yürütmenin başındaki bir siyasetçiyi eleştirmek suç olmaktan çıkarılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

İLGİLİ HABERLER