MEB'den Eğitimde Yeni Yöntem

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9. sınıflarda yeni bir eğitim dönemine başlıyor.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9. sınıflarda yeni bir eğitim dönemine başlıyor. Beceri temelli yeni müfredatla birlikte, öğrencilerin sadece sınav sonuçlarıyla değerlendirildiği eski sistemin yerini, gelişimlerini takip eden süreç odaklı ölçme sistemi alıyor. Bu köklü değişimle, eğitimde öğrenci merkezli ve beceri odaklı bir yaklaşım benimseniyor.

Sınavların Ötesine Geçerek Öğrenciyi Merkeze Almak

Süreç odaklı ölçme sistemiyle, öğretmenler öğrencilerinin gelişimini tanılayıcı, biçimlendirici ve düzey belirleyici değerlendirme yöntemleriyle takip edebilecek. Bu sayede, öğrencilerin güçlü yönleri belirlenirken, eksiklikleri de tespit edilerek desteklenebilecek. Böylece, her öğrencinin potansiyelini en üst düzeyde kullanması hedefleniyor.

Yeni müfredat, öğrencilerin bilgi ve becerilerindeki gelişimin aktif ve etkileşimli şekilde izlenmesini sağlıyor. Sınıf içinde öğrencilere anlık ve açıklayıcı geri bildirimler verilerek, öğretim süreçlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi amaçlanıyor. Bu sayede, öğrenciler öğrenme sürecinin aktif bir parçası haline geliyor ve öğrenmeye karşı daha istekli hale geliyorlar.

Ders Kitapları da Değişiyor

Yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan ders kitapları, öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak ele alıyor. Ders kitapları, teorik bilgilerin yanı sıra günlük hayatla da köprü kuracak nitelikte hazırlanarak, öğrencilerin öğrenilenleri günlük hayatta nasıl kullanabileceklerini anlamalarına yardımcı oluyor.

Öğretmenlere rehberlik etmek amacıyla kitaplarda her konuya ilişkin izlemeleri gereken yollar da gösteriliyor. Öğretmenler, derslere başlamadan önce öğrencilerin konuyla ilgili ön bilgilerini değerlendirecek ve bu bilgilere dayanarak yeni konuyu işleyerek öğrencilerin daha iyi anlamalarını sağlayacak.

Öğrencilerin Farklılıklarına Göre Eğitim

Süreç odaklı ölçme sistemi, öğrencilerin farklılıklarını göz önünde bulundurarak, her öğrencinin ihtiyaçlarına uygun eğitim verilmesini sağlıyor. Öğretmenler, sınıftaki öğrencilerin seviyelerine göre farklılaştırılmış eğitim yöntemleri kullanarak, öğrencilerin öğrenme hızlarına uygun bir şekilde ilerlemelerini sağlayacak.

 

İLGİLİ HABERLER