Seçim takvimi işliyor

Yerel seçimlere sayılı günler kala, aday listeleri belli oluyor. 3 Mart’ta il ve ilçe seçim kurulları, siyasi parti ve bağımsız adayların kesin listelerini duyuracak.

Yerel seçimlere sayılı günler kala, aday listeleri belli oluyor. 3 Mart’ta il ve ilçe seçim kurulları, siyasi parti ve bağımsız adayların kesin listelerini duyuracak. Birleşik oy pusulalarının basımı da bu tarihten sonra başlayacak.

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler için Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Aralık 2023’te seçim takvimini ilan etti. Takvime göre, seçime katılacak siyasi parti sayısı 36 olarak belirlendi. Ancak Yenilik Partisi ve Genç Parti, seçimlere girmeyeceklerini YSK’ye bildirdi. Böylece seçime katılacak siyasi parti sayısı 34’e indi.

Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, 20 Şubat’ta aday listelerini il ve ilçe seçim kurullarına teslim etti. Seçime katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki sıralaması da 27 Ocak’ta YSK Başkanlığında kura ile belirlendi. Seçmen bilgi kağıtları ise 29 Şubat’tan itibaren dağıtılmaya başlandı.

Listeler 3 Mart’ta açıklanacak

Seçim takviminin önemli bir aşaması olan kesin aday listelerinin ilanı, 3 Mart Pazar günü gerçekleşecek. İl ve ilçe seçim kurulları, siyasi parti ve bağımsız adayların kesin listelerini kamuoyuna duyuracak. İlçe belediye başkan adayları ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkan adayları ise il seçim kurullarınca açıklanacak.

Listelerin ilanından sonra, il seçim kurulları birleşik oy pusulalarının basım işlemlerine başlayacak. Oy pusulaları, basıldıkça ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilecek. Seçim gününe kadar oy pusulaları, ilçe seçim kurulu başkanlıklarında muhafaza edilecek.