Otomotivde rekor satışlar sürüyor

Faizlerin yükselmesi konut sektörünü vurdu ama otomotiv sektörüne henüz yansımadı.

Faizlerin yükselmesi konut sektörünü vurdu ama otomotiv sektörüne henüz yansımadı. Otomotiv satışları şubatta tarihi bir rekor kırarken, ithalat da yüksek kaldı. Uzmanlar, ÖTV indirimi ve seçim öncesi fiyat artışı beklentisinin satışları tetiklediğini söylüyor.

Şubatta 106 bin araç satıldı

Türkiye’de otomotiv pazarı 2023 yılında yüzde 57,4 büyüyerek 1 milyon 232 bin 635 adetle rekor seviyeye ulaşmıştı. Bu yılın ilk iki ayında da satışlar yüksek seyretti.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, şubatta otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık yüzde 30,6 artışla 105 bin 990 adet oldu. Bu rakam, şubat ayı için tüm zamanların en yüksek satışı olarak kayıtlara geçti.

Ocak-şubat döneminde ise otomotiv pazarı yıllık yüzde 40,6 büyüyerek 185 bin 691 adet oldu.

İthalat da rekor kırdı

Otomotiv satışlarındaki artış, ithalat rakamlarına da yansıdı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, şubatta motorlu kara taşıtları ithalatı yıllık yüzde 28,4 artışla 2 milyar 693 milyon dolar oldu.

Ocak-şubat döneminde ise motorlu taşıtlar ithalatı yıllık yüzde 29,7 artışla 4 milyar 661 milyon dolar oldu. Bu dönemde motorlu taşıtlar ihracatı ise yıllık yüzde 11,7 artışla 5 milyar 127 milyon dolar oldu. Bu dönemde ithalatın artış hızı, ihracatın üzerinde gerçekleşti.

Motorlu kara taşıtları ithalatı 2023’te yıllık yüzde 82,5 artışla 32,3 milyar dolara çıkarak rekor kırmıştı.

Otomotiv sektöründeki rekor satışlar, faizlerin yükselmesine rağmen gerçekleşti. Bu oran, 21 yılın en yüksek seviyesi oldu. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, taşıt kredileri son dönemde dalgalı bir seyir izledi. Ocakta yüzde 50’yi gören ortalama taşıt kredisi faizleri, önceki hafta yüzde 40’a geriledi.

Seçim öncesi talep patlaması

Otomotiv sektörü temsilcisi Aykan Ceylan, “En büyük neden, ÖTV muafiyetli satışlar” dedi. Ceylan, geçen yıl araç fiyatlarının hızlı artması ve arz sorunu nedeniyle birçok kişinin ÖTV indirimli alımını bu yıla ertelediğini, bu yüzden ocak, şubat aylarında ÖTV muafiyetli araç satışlarının yüksek seyrettiğini, martta da bu kapsamdaki satışların yüksek seyretmesini beklediklerini söyledi.