Maden faciasının ardından deprem uyarısı

Erzincan İliç’teki altın madeni faciasında 9 işçi hala kayıp. Madenin diri fay üzerinde olduğu ve raporlarda belirtilmediği ortaya çıktı.

Erzincan İliç’teki altın madeni faciasında 9 işçi hala kayıp. Madenin diri fay üzerinde olduğu ve raporlarda belirtilmediği ortaya çıktı. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, deprem riskine dikkat çekti.

Madenin fay hattı raporlarda yok

Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Madeni’nde 3 gün önce heyelan oldu. 9 işçi toprak altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Bilim insanları, madenin bulunduğu bölgede şaşırtıcı bir gerçeği açıkladı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre, maden diri fay hattının üzerinde kurulu.

Ancak iddiaya göre, madenle ilgili hazırlanan raporlarda bu fay görünmüyor.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, madenin diri fay üzerinde olmasının büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Tüysüz, inşaat çalışmalarında 2006 yönetmeliğine göre eski verilerin kullanıldığını belirtti. Tüysüz, “Bu madenin diri fay üzerinde olması ileride depremlere yol açabilir. Bu konu ciddiye alınmalı.” dedi.

Deprem olursa ne olur?

Tüysüz, deprem olması halinde hem maden işçilerinin hem de çevrenin zarar göreceğini vurguladı.

Çöpler Madeni’nin üzerinden Munzur Segmenti adlı bir fay geçiyor. Tüysüz, “Bu fay 35 kilometre uzunlukta. Bu fay 6,5 büyüklüğünde deprem çıkarabilir.” diye konuştu.

Tüysüz, toprak kaymasının depremde de olabileceğini ifade etti. Tüysüz, “Madenin yanında siyanür havuzu var. Depremde bu havuz yıkılabilir. Hem madene hem de çevreye zarar verir.” şeklinde konuştu.

Tüysüz, altın madeninde siyanür kullanıldığını ve toprak kaymasıyla çevre kirliliği oluştuğunu da söyledi. Tüysüz, “1 ton kaya işleyerek 1 gram yarım altın çıkarıyorlar. Siyanür kullanmak zorundalar. Kazada siyanür kontrolsüz kaldı. Siyanür yıkansa bile çevreyi kirletir.” dedi.