Erzincan’da maden faciası: Belgeler iptal edildi

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında 13 Şubat’ta yaşanan toprak kayması sonucu 9 işçi kayboldu.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında 13 Şubat’ta yaşanan toprak kayması sonucu 9 işçi kayboldu. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi. Olayla ilgili 6 kişi tutuklandı.

Çevre izni iptal edilen maden ocağında 3 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, maden ocağında yaşanan faciayla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bayraktar, heyelan sonrası yaklaşık 10 milyon metreküplük toprağın akarak 9 işçinin kaybolmasına neden olduğunu söyledi. Kayıp işçilerden 3’ünün manganez ocağında olduğunu belirten Bayraktar, “Burada 35 metre yüksekliğinde bir toprak var. Kamyona ait parçalar bulduk. Orada yoğunlaştık.” dedi.

Bayraktar, çevre konusunda da gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti. Dere yatağına gelen toprağın kaldırılması için çalıştıklarını, Sabırlı deresinin suyuna bir bulaşma olmaması için 9 ayrı noktadan ölçüm yaptıklarını aktardı. Bayraktar, “Çevreye verdiğimiz zararı da en aza indirmeye çalışıyoruz. İdari soruşturmamız da sürüyor.” diye konuştu.

Maden ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi de tutuklandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal ettiğini duyurdu. Bakanlık, iptal kararının gerekçesini, heyelan sonrası yığın liç sahasındaki malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmış olması olarak açıkladı.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı da maden ocağı faciasıyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 kişi, dün İliç Adliyesine getirildi. Savcılık sorgusunun ardından hakim karşısına çıkan zanlılardan 6’sı tutuklandı, 2’si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G de bulunuyor.