Depremde yıkılan binalar için 2 bin 825 şüpheliye işlem

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, depremde yıkılan veya imara aykırı binalarla ilgili soruşturmaların durumunu paylaştı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, depremde yıkılan veya imara aykırı binalarla ilgili soruşturmaların durumunu paylaştı. Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2 bin 825 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, bunlardan 267’sinin tutuklandığını, 984’ünün adli kontrol altında olduğunu bildirdi. Tunç, depremden etkilenen illerde adli süreçlerin aksamaması için tüm tedbirleri aldıklarını vurguladı.

Bir yıl önce yaşanan deprem

Tunç, 6 Şubat 2023’te Türkiye’nin ve dünyanın en büyük felaketlerinden biri olan depremin birinci yıl dönümünde, devletin ve milletin depremzedelerin yanında olduğunu belirtti. Tunç, “Aziz milletimiz, eşi görülmemiş bir birliktelik göstererek kardeşlerinin yanında yer aldı. Adalet Bakanlığı olarak, depremlerden etkilenmiş olan illerde adli süreçlerin aralıksız sürmesi, vatandaşların yargı hizmetinden etkin olarak yararlanması için gerekli bütün tedbirleri aldık, almayı da sürdürüyoruz” dedi.

Adli süreçler hızlandırıldı

Tunç, deprem sonrası şehirlerin yeniden imar ve inşasında yargılama süreçlerinin engel olmaması için idari yargıda kanun değişikliği yaptıklarını söyledi. Tunç, “Bölgede yeni mahkemeler kurduk, hakim, savcı ve adliye personeli gönderdik. Yıkılan binaların delillerini muhafaza altına aldık. Bu davaların 42 bin 359’u hasar tespiti ve yıkım işlemlerine ilişkin olup 24 bin 354’ü hakkında karar verildi. Görülmekte olan 20 bin 377 davada keşif ara kararı verilerek 17 bin 814’ünde keşif yapıldı, 15 bin 164 davada bilirkişi raporu sunuldu, 2 bin 648 davada ise bilirkişi raporu bekleniyor” diye konuştu.

Ceza soruşturmaları devam ediyor

Tunç, depremde yıkılan veya imara aykırı binalarla ilgili ceza soruşturmalarının da sürdüğünü kaydetti. Tunç, “2 bin 825 şüpheli hakkında işlem başlatıldı. Bu kişilerle ilgili olarak 267’si hakkında tutuklama kararı, 984’ü hakkında adli kontrol kararı devam ediyor. Deprem soruşturmalarındaki kusur durumuna ilişkin 812 dosyada bilirkişi incelemesi tamamlandı, 1783 dosyada bilirkişi incelemesi devam ediyor, 1007 dosyada ise bilirkişi heyetine gönderilmesi bekleniyor. Ceza soruşturmaları sonucunda bugüne kadar 369 iddianame ile ceza davası açıldı. Bunlardan 275’i kabul edildi, 94 iddianame hakkında değerlendirme süreci devam ediyor.” ifadelerini kullandı.