Akaryakıt Sektöründe Önemli Gelişme

Türkiye’de araç sahiplerini çok yakından ilgilendiren mühim bir gelişme yaşanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını engellemek ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla yeni bir düzenlemeye imza atıyor.

Türkiye’de araç sahiplerini çok yakından ilgilendiren mühim bir gelişme yaşanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını engellemek ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla yeni bir düzenlemeye imza atıyor. 

1 Ocak 2025’ten itibaren zorunlu hale gelecek olan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ (UTTS) ile taşıt plakalarının elle sisteme işlenmesi son bulacak. Bu sistem, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin otomatik olarak sisteme aktarılmasını sağlayacak ve böylece usulsüz fatura uygulamalarına son verecek.

Yeni Sistem Nasıl İşleyecek?

UTTS’nin kurulum ve işletmesi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın yaklaşık 8 milyonu, kiralama veya işletmeye kaydetme yoluyla akaryakıt harcamalarını vergi indirimi olarak gösteren mükelleflere hizmet veriyor. 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile bu taşıt gruplarına UTTS’ye dahil olma zorunluluğu getirildi. Aksi takdirde, 1 Ocak 2025’ten sonra UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri geçersiz sayılacak ve vergi beyanlarında gider olarak gösterilemeyecek.

Darphane, UTTS projesinin devreye alınma sürecinde akaryakıt sektöründeki paydaşlarla bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda, UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak için başvuru yapabilecek firmaların temsilcileriyle bir araya gelindi. Sistemin işleyişi, yetkilendirilecek firmaların görev ve sorumlulukları, ön kayıt koşulları ve yetkilendirme süreci hakkında bilgiler verildi.

Zorunlu Donanım Takılması

UTTS Tebliği’ne göre, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan taşıtlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması gerekiyor. Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler de aynı tarihe kadar en az bir pompa ünitesine Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırmak zorunda. 

Araçların yakıt depo girişine takılacak olan TTB cihazında saklanan plaka bilgisi, akaryakıt alımı sırasında TTO cihaz tarafından otomatik olarak okunacak ve Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletilerek, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek. Böylece, UTTS ile taşıt plakalarının elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamasına son verilmiş olacak. Bu sistem, vergi adaletinin sağlanmasında büyük bir adım olarak görülüyor.