8. Yargı Paketi Meclis’ten Geçti

TBMM Adalet Komisyonu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişiklik öngören 8. Yargı Paketi’ni onayladı.

TBMM Adalet Komisyonu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişiklik öngören 8. Yargı Paketi’ni onayladı. Teklif, Genel Kurul’a sunulacak.

Uzun Yargılama Tazminatı Değişiyor

Teklif yasalaşırsa, uzun yargılama nedeniyle manevi tazminat isteyenler, AYM’ye başvurmadan önce Tazminat Komisyonu’na başvuracak. Komisyon, Adalet Bakanlığı’na bağlı olacak.

Örgüt Adına Suç İşleme Suçu Ayrılıyor

AYM’nin iptal ettiği bazı maddeler de teklifte yer aldı. Buna göre, örgüte üye olmadan örgüt adına suç işleyenler, hem suçlarından hem de örgüt adına suç işlemekten ceza alacak. Bu suç, ayrı bir suç olarak tanımlandı. Ayrıca, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına karşı da temyiz yolu açıldı.

Adli Para Cezaları Artıyor

Teklifte, adli para cezalarının miktarı da artırıldı. Buna göre, bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı da 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Bu değişiklik, suçla mücadelede etkinlik ve caydırıcılık sağlamayı amaçlıyor.

Diğer Önemli Düzenlemeler

Teklifte, şu düzenlemeler de yer alıyor:

Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinin nihai kararlarına karşı 2 hafta içinde temyiz başvurusu yapılabilecek.

Hapis cezası alan kişi, kendi isteğiyle kısıtlanabilecek veya kayyum atanabilecek.

Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işleyenler, 5 ila 10 yıl arası hapis cezası alacak.

Yakalama, tutuklama ve adli kontrol işlemlerine karşı tazminat talep edilebilecek.

Suçtan elde edilen mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve terörizmin finansmanı suçları, şirket faaliyeti kapsamında işlenirse, kayyım olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu atanabilecek.