Zorunlu trafik sigortasında yeni sistem

Riskli sürücüler için “Sigorta Aracıları Teklif Platformu” devreye giriyor. Platform sayesinde poliçe almak kolaylaşacak.

Riskli sürücüler için “Sigorta Aracıları Teklif Platformu” devreye giriyor. Platform sayesinde poliçe almak kolaylaşacak.

Zorunlu trafik sigortasında riskli basamaklarda bulunan sürücüler, yarından itibaren yeni bir sistemle karşılaşacak. “Sigorta Aracıları Teklif Platformu” adı verilen sistem, sürücülerin poliçe sorununu çözmeyi amaçlıyor.

Platform nasıl çalışacak?

Platform, Sigorta Bilgi Merkezi tarafından kuruldu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) da platformun kurallarını belirledi. Platforma, trafik ruhsatı olan tüm sigorta şirketleri üye oldu. Sigorta acenteleri ise üyelik ücreti ödeyerek platforma katıldı.

Platform üzerinden, acenteler anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden teklif isteyebilecek. Teklif alma süreci iki aşamalı olacak. Birinci aşamada, acenteler 10 dakika içinde teklif alabilecek. Sigortalı, teklifi kabul ederse poliçe düzenlenecek. Teklif alınamazsa ikinci aşamaya geçilecek.

İkinci aşamada, acenteler platformda sözleşme yaptıkları diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilecek. Bu aşamada da 10 dakika içinde teklif verilmesi gerekecek. Teklif numarası ile poliçe tanzim edilecek.

Poliçe düzenlemekten kaçınanlar tespit edilecek

Platform, poliçe düzenlemekten kaçınan sigorta şirketlerini de ortaya çıkaracak. Şirketler, teklif vermezse ya da verilen teklif ile poliçe düzenlemezse cezai işlem uygulanacak.

Platform, acenteler ile sigorta şirketleri arasındaki ilişkiyi de düzenleyecek. Platformda yapılan aracılık sözleşmesi, sadece platform için geçerli olacak. Şirketler, acentelere tek şirketle çalışma zorunluluğu getiremeyecek. Acentelerin müşteri portföyüne de müdahale edemeyecek.

Acenteler memnun

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut, yeni sistemin acentelerin işini kolaylaştıracağını söyledi. Korkut, “Platform, amacına uygun çalışırsa, sürücüler kısa sürede poliçeye ulaşacak” dedi.

Korkut, platform üzerinden yapılan aracılık sözleşmelerinin önemine de değindi. Korkut, “Şirketler, acentelik vermezse 3 ay beklemek gerekecek. Bu, poliçe almakta sorun yaratabilir” diye konuştu.

Korkut, platformun sektöre de faydalı olacağını belirtti. Korkut, “Zaman kazanacağız. SEDDK ile sorunları paylaşıyoruz. Sektörün gelişimi için çalışıyoruz” dedi.