Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan Emlak Sektörüne Uyarı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'de yürürlüğe girecek olan "doğrulanmış ilan" düzenlemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'de yürürlüğe girecek olan "doğrulanmış ilan" düzenlemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, düzenleme öncesinde ev sahipleri ve emlak işletmeleri için uyarılarda bulunarak, vatandaşların yetkilendirme işlemleriyle ilgili herhangi bir endişe yaşamaması gerektiğini belirtti. Ayrıca yetkisiz emlakçılara çağrıda bulunarak, faaliyetlerine devam edebilmeleri için acilen yetki belgesi almaları gerektiğini hatırlattı.

Yeni Sistem 15 Eylül'de Başlıyor

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül itibarıyla devreye alınacak. Bu sistem, tüketici haklarını korumak, sahte ilanları engellemek ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığı önlemek amacıyla uygulanacak. Yılbaşına kadar geçiş dönemi olarak kabul edilen bu süreçte, platformlardaki emlak ilanları doğrulanmış ilan logosu taşıyacak. Ancak, 1 Ocak 2025 itibarıyla sistem tam anlamıyla devreye girecek ve yetki doğrulaması yapılmamış ilanlar platformlarda yer alamayacak.

Yeni düzenleme ile taşınmaz ilanları yalnızca taşınmaz sahibinin kendisi, birinci ve ikinci derece hısımları, eşi veya bu kişi tarafından yetkilendirilen emlak işletmeleri tarafından verilebilecek. Vatandaşlar, e-Devlet üzerinden taşınmazlarını yetkilendirdikleri emlak işletmesini belirleyip, bu yetkinin süresini ayarlayarak işlem yapabilecekler.

Yetkisiz Emlakçılara Çağrı

Ticaret Bakanı Bolat, vatandaşların sadece ilan verme yetkisi verdiğini, tapu işlemleri veya başka bir hukuki tasarruf yetkisi içermediğini vurguladı. Bu kapsamda, emlak işletmeleri EİDS üzerinden aldıkları yetkiyi sadece ilan vermek için kullanabilecek. Yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım-satım ve kiralama aracılık sözleşmeleri gibi hukuki belgeler düzenlenmeye devam edilecek.

Bolat, yetki belgesi olmayan emlak işletmelerine de seslenerek, "Yetki belgesi olmayan işletmelerin sisteme erişim sağlayamaması nedeniyle mağduriyet yaşamamaları için ivedilikle yetki belgesi almaları gerekiyor," dedi. 15 Eylül'den itibaren geçerli olacak düzenleme ile birlikte, emlakçılık faaliyeti göstermek isteyenlerin Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yetki belgesine sahip olması zorunlu hale gelecek.