Sevgililer Günü’nde tüketim tuzağına dikkat

Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkanı Aziz Koçal, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde tüketicilerin tüketim tuzağına düşmemeleri için uyardı.

Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkanı Aziz Koçal, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde tüketicilerin tüketim tuzağına düşmemeleri için uyardı. Koçal, sevginin günü olmadığını, hediye almanın sevgiyi ölçmediğini ve fiyatların şişirildiğini söyledi.

Sevgi hediye ile ölçülmez

Koçal, Sevgililer Günü’nün tüketimi körüklemek için ilan edildiğini belirtti. Birçok sektörde özel kampanyalar ve indirimler yapıldığını ancak bunların sevgi gibi kutsal, saf ve temiz bir duyguyu istismar ettiğini ifade etti.

"Aşkın günü yoktur; yılda sadece bir kez Sevgililer Günü'nde hatırlanan aşk, aşk değildir" demişti Koçal. Bu nedenle 14 Şubat Sevgililer Günü, uzak durulması gereken bir tüketim tuzağıdır. Bu nedenle Sevgililer Günü için hediye almak uygun değildir. Her zaman olması gerektiği gibi 14 Şubat'ta da sevgi kutlanmalı ve paylaşılmalıdır. Hediye alımını 14 Şubat'tan bir gün sonra yapmak en doğrusudur. Çünkü 14 Şubat gibi günlerde fiyat enflasyonu yaşanır ve ardından fiyat indirimleri gelir, bu da müşterileri aldatır."

Koçal, bu ve benzeri özel günlerde gereksiz tüketim harcamalarının yapıldığını, insanların temel ihtiyaçlarını göz ardı ederek harcama yaptıklarını, bunun da daha sonra maddi sıkıntılara yol açtığını vurguladı.

Sosyal medyada dolandırıcılık artıyor

Koçal, tüketicilere 14 Şubat Sevgililer Günü'nde yanıltıcı ve aldatıcı sosyal medya reklamları nedeniyle alışveriş yaparken dikkatli olmalarını tavsiye etti. Son zamanlarda sosyal medya hesaplarında linklerle paylaşılan sahte görsellerde yer alan bilgiler neticesinde düşük maliyetli, yüksek kaliteli söylemlerin tüketici dolandırıcılığına yol açtığını iddia etti.

Koçal, dolandırıcıların hedefi olmamak için güvenilir alışveriş platformlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Sosyal medya üzerinden ürün pazarlayan çoğu kişinin vergi kaydı bulunan tacir olmadığını, tüketicilerin alışveriş sonrası hakkını arayabilmesi için karşı tarafın tacir-esnaf yani ulaşılabilir olması gerektiğini kaydetti.

Koçal, “İnternet adresinin başında yer alan ‘https’ kısmı mutlaka bulunmalı. Bazı internet adreslerinde sadece ‘http’ var. Bu güvenli olmayan bir site anlamına gelir.