Sanayide Verimlilik Artışı Sürüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 2023 yılının son çeyreğinde sanayide verimlilik göstergeleri yükselişini sürdürdü.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 2023 yılının son çeyreğinde sanayide verimlilik göstergeleri yükselişini sürdürdü. 

Takvim Etkilerinden Arındırılmış Veriler

Toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi, 2023 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,85 arttı. Bu artışta, imalat sanayi çalışan kişi başına üretim endeksinin yüzde 1,87, madencilik ve taşocakçılığı çalışan kişi başına üretim endeksinin yüzde 0,94 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı çalışan kişi başına üretim endeksinin yüzde 1,71 artması etkili oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise, toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi, 2023 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,10 azalarak 100,9 oldu. Bu azalışta, imalat sanayi çalışan kişi başına üretim endeksinin yüzde 0,11 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı çalışan kişi başına üretim endeksinin yüzde 0,01 azalması etkili oldu. Madencilik ve taşocakçılığı çalışan kişi başına üretim endeksi ise yüzde 0,02 arttı.

Ana Sanayi Grupları Verileri

Takvim etkilerinden arındırılmış ana sanayi grupları verilerine göre, 2023 yılının son çeyreğinde çalışan kişi başına üretim endeksinde en fazla artış, yüzde 2 ile dayanıksız tüketim malı üretiminde gerçekleşti. Bunu, yüzde 1,9 ile dayanıklı tüketim malı üretimi, yüzde 1,8 ile ara malı üretimi ve yüzde 1,7 ile enerji üretimi izledi. Sermaye malı üretiminde ise yüzde 0,1’lik bir azalış yaşandı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ana sanayi grupları verilerine göre ise, 2023 yılının son çeyreğinde çalışan kişi başına üretim endeksinde en fazla artış, yüzde 0,3 ile ara malı üretiminde oldu. Bunu, yüzde 0,2 ile dayanıklı tüketim malı üretimi ve yüzde 0,1 ile enerji üretimi izledi. Dayanıksız tüketim malı üretiminde yüzde 0,1’lik bir azalış yaşanırken, sermaye malı üretiminde ise değişim olmadı.