Nvidia’nın rekor kârı piyasaları coşturdu

Çip üreticisi Nvidia’nın son çeyrekte beklentileri aşan kâr açıklaması, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.

Çip üreticisi Nvidia’nın son çeyrekte beklentileri aşan kâr açıklaması, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Yapay zeka alanında lider olan şirketin hisseleri yüzde 9 yükselerek 823,94 dolara ulaştı. Şirketin piyasa değeri de kısa süreliğine 2 trilyon doları geçti.

Nvidia, son çeyrekte 12,29 milyar dolar net kâr elde etti. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 769 artış anlamına geliyor. Şirketin geliri ise yüzde 265 artarak 22,1 milyar dolara yükseldi.

Nvidia’nın başarısı, teknoloji sektörünü de olumlu etkiledi. Yarı iletken çipler ve yapay zeka uygulamaları sunan diğer şirketlerin hisseleri de değer kazandı.

Fed’den faiz indirimi sinyali yok

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) faiz indirimleri konusunda aceleci davranmayacağını gösterdi. Fed’in Ocak ayındaki toplantısının tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda, yetkililerin enflasyonun yüzde 2’ye düşmesi için daha fazla veri bekledikleri belirtildi.

Fed, politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında tutuyor. Bankanın bu yıl içinde faiz indirimi yapması bekleniyor. Ancak Fed yetkilileri, faiz indirimi için çok hızlı hareket etmenin riskli olduğunu vurguladı.

Fed’in faiz indirimi beklentisi, para piyasalarında da yansıdı. Fed’in mart ayında faizi sabit tutacağına kesin gözüyle bakılıyor. Mayıs ayında faiz indirimi ihtimali yüzde 25, haziran ayında ise yüzde 67 olarak görülüyor.

S&P, Fed’in faiz indirimi tahminini korudu

 Standard&Poor’s (S&P), ABD’nin para politikası ile alakalı görünümünde değişiklik yapmadı. S&P, Fed’in bu yıl haziran ayında 25 baz puan, yıl sonuna kadar ise toplam 75 baz puan faiz indireceğini tahmin etti.

Fed yetkilileri, geçen hafta yaptıkları açıklamalarda, faiz indirimi konusunda farklı görüşler dile getirdi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun düşmesine rağmen bazı sektörlerde fiyat artışlarının sürdüğünü söyledi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, faiz indirimi için acele etmeye gerek olmadığını ifade etti.

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, Fed’in politika faizini çok yüksek tuttuğunu ve bunun ekonomiye zarar verdiğini belirtti. Jefferson, yıl sonunda faiz indiriminin uygun olabileceğini ancak bunun için riskleri göz önünde bulundurmak gerektiğini kaydetti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed’in faiz oranlarını çok erken düşürmesinin ekonomiyi tehlikeye atabileceğini dile getirdi. Harker, Fed’in enflasyonda yüzde 2 hedefine yaklaştığını ancak son verilerin enflasyonun yavaşladığını gösterdiğini söyledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack da Fed’i faiz indirimleri konusunda tedbirli olmaya çağırdı. Kozack, enflasyonun henüz hedefe yeterince yakın olmadığını ve erken gevşemenin risklerini artırabileceğini belirtti.