Mobilya sektörü taksit istiyor

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya satışlarının canlanması için kredi kartıyla taksit sayısının artırılmasını talep etti.

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya satışlarının canlanması için kredi kartıyla taksit sayısının artırılmasını talep etti. Güleç, “Mobilya 10 yıllığına alınan bir ürün. Taksit sayısı 9’dan 18’e çıksın” dedi.

Güleç, mobilya üretiminde son yıllarda maliyetlerin yükseldiğini söyledi. Ham madde, işçilik ve diğer kalemlerde artış olduğunu belirtti. Güleç, “Mali politikalara destek olmak ve hayat pahalılığına karşı durmak için fiyatlarımızı artırmadık. Agresif fiyat artışlarından da uzak durduk” diye konuştu.

İstihdam ve ihracat arttı, satışlar düştü

Güleç, mobilya sektörünün istihdam ve ihracat açısından başarılı olduğunu vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 50 bin civarında mobilya imalatçısı 250 bin kişiye iş verdiğini, ihracatın da 5,2 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Güleç, 2023’te iç piyasada satışların yüzde 15 düştüğünü, ihracatta da gerileme olduğunu ifade etti. Güleç, “Küresel ekonomide zorluklar var. Satışlarımızın dengelenmesi üreticimize ve mağazalarımıza destek olur. Bu yüzden kredi kartıyla taksit sayısının artması lazım” dedi.

Taksit sayısı 18 olmalı

MOSFED Başkanı Güleç, mobilyanın dayanıklı bir tüketim malı olduğunu hatırlattı. Satın alma kararının kolay verilmediğini, kullanım şekli ve fiyatın etkili olduğunu söyledi. Güleç, “Yüksek enflasyon karar verme ve satın alma sürecini yavaşlattı. İç piyasa mobilya satışları yüzde 15 geriledi” diye açıkladı.

Güleç, kredi kartıyla alışverişlerde taksit sayısının 9’dan 12’ye çıkarılmasının yeterli olmadığını savundu. Güleç, “Sektör için ideal olan 18 taksit. Çünkü mobilya 10 yıllığına alınıyor. Günlük, aylık ya da yıllık tüketilmiyor” değerlendirmesini yaptı.