Konut Sahiplerine Yeni Vergi Şoku Yolda

Evini kiraya verenlerin ardından şimdi de evini satmayı düşünenler ve birden fazla konutu olanlar için yeni bir vergi yükü kapıda.

Evini kiraya verenlerin ardından şimdi de evini satmayı düşünenler ve birden fazla konutu olanlar için yeni bir vergi yükü kapıda. 

Bütçe açıklarını kapatmak için konut sahiplerini hedef alan hükümet, birden fazla konutu olanlara katlamalı Emlak Vergisi ve tapu harcı getirirken, konutunu 5 yıldan sonra satanlardan da vergi almayı planlıyor. Konut satışlarında vergilerin piyasa bedelleri üzerinden hesaplanmasıyla hem satıcılar hem de alıcılar yüklü vergilerle karşılaşabilir. Yeni düzenlemelerin konut fiyatlarında yeni bir zam dalgası yaratmasından endişe ediliyor.

5 Yıl İstisnası Kalkıyor, Piyasa Değeri Esas Alınıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hızlandırdığı vergi reformu taslağına göre, mevcut düzenlemede yer alan 5 yıl istisnası kalkıyor. Yani, satın alınan evin üzerinden 5 yıl geçse bile satıldığı gün değer artış kazancı hesaplanarak vergi alınacak. 

Ayrıca, konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulaması kaldırılacak. Konutların güncel piyasa değeri esas alınacak ve bu değerler ekspertiz raporlarıyla belirlenecek. Bu değişiklik, konutunu satanlara ağır vergi yükü getirirken, alıcı ve satıcının ödediği yüzde 2'şerlik tapu harcında da artışa neden olabilir.

Birden Fazla Konuta Katlamalı Vergi

Taslak düzenlemeyle birden fazla evi olanlar da ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi ödeyecek. Örneğin, iki evi olanlar birinci evi için 5 bin lira vergi ödüyorsa, ikinci evi için 7 bin 500 lira veya daha fazla vergi ödemek zorunda kalabilir. 

Tapu harcı tutarları da birden fazla evi olanlarda katlamalı olarak artabilir. Yeni düzenlemelerin konut fiyatlarında yeni bir zam dalgası yaratmasından endişe ediliyor. Düzenlemenin, yasa çıktıktan sonraki satışlara uygulanacağı belirtiliyor.