Foça'da Sezonluk Ev Kiraları Yüzde 80 Arttı

İzmir'in gözde tatil ilçesi Foça'da yaz sezonu başlamasıyla birlikte sezonluk ev kiralarında ciddi bir artış yaşandı.

İzmir'in gözde tatil ilçesi Foça'da yaz sezonu başlamasıyla birlikte sezonluk ev kiralarında ciddi bir artış yaşandı. Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bölgede, daire ve villa fiyatlarında ortalama yüzde 80'lik bir yükseliş görüldü.

50 Bin TL'den Başlayan Fiyatlar

Yeni Foça'da yaşayan esnaf Bahadır Ölmez, yaz aylarında talebin yoğun olduğunu ve sezonluk ev kiralarının 50 bin TL'den başlayıp 150 bin TL'ye kadar çıkabildiğini belirtti. Ölmez, "Pandemi sonrası Foça'ya talep arttı. Kışın da kiralar yüksek ama yaz sezonu gelince daha da artıyor" dedi.

Geçen Yılın İki Katı Fiyatlar

Gayrimenkul danışmanı Aytaç Candan ise geçen yıl 17 bin 500 TL'ye kiralanan dairelerin bu yıl 30 bin TL'ye, 45 bin TL'ye kiralanan villaların ise 80 bin TL'ye kadar çıktığını ifade etti. Candan, ortalama yüzde 80'lik bir fiyat artışı olduğunu belirterek ev sahiplerini 100 gün altı kiralama yasağı konusunda uyardı.

100 Gün Üstü Kiralamalara Emlakçılar Aracılık Edecek

Bir diğer gayrimenkul danışmanı Ender Sındırgılıoğlu da geçen yıla göre ciddi bir fiyat artışı olduğunu doğruladı. Sındırgılıoğlu, geçen yıl 10 bin TL'den verilen 2+1 dairelerin bu yıl 20 bin TL'den başladığını ve sezonluk kiralamalarda fiyatların 50 bin TL'den başladığını söyledi.

Sındırgılıoğlu ayrıca 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olan kısa dönemli kiralama yönetmeliğine göre 100 gün altı kiralamalara turizm acentelerinin, 100 gün üstü kiralamalara ise emlakçıların aracılık edeceğini belirtti. Kısa dönemli kiralama yapacak vatandaşların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kayıt yaptırması gerektiğini de hatırlattı.