Fed yetkilileri faiz indirimi için acele etmiyor

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, dün yaptıkları konuşmalarda, faiz indirimi kararı almadan önce enflasyonun düşüşünü doğrulamak istediklerini ifade ettiler.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, dün yaptıkları konuşmalarda, faiz indirimi kararı almadan önce enflasyonun düşüşünü doğrulamak istediklerini ifade ettiler. Fed Başkanı Jerome Powell’ın önceki açıklamalarını yineleyen yetkililer, faiz indirimi için çok fazla baskı olmadığını vurguladılar.

Faiz indirimi beklentilerini dile getiren Boston Fed Başkanı Susan Collins, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ekonomik verileri ve riskleri yakından izlediklerini belirttiler.

Fed yetkililerinin faiz indirimi tahminleri

Boston Fed Başkanı Susan Collins, Boston Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada, faiz indirimine girmeden önce enflasyonun yüzde 2’lik hedefe yaklaştığına dair daha fazla kanıt beklediğini söyledi. Talebin zayıflamasıyla enflasyonun düştüğünü ve ekonomideki risklerin dengelendiğini kaydeden Collins, “Para politikası şu an iyi durumda. Verileri ve görünümü dikkatle takip ediyoruz. Ekonomik güvenimiz artarsa, yıl sonuna doğru para politikasını gevşetebiliriz” dedi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise CNBC’ye verdiği demeçte, “Bu yıl için iki veya üç faiz indirimi uygun görünüyor. Önyargılı olmak istemiyorum ama elimizdeki verilere göre içgüdüm bu. Gerçek enflasyon verilerine bakmamız lazım. Veriler çok olumlu. Devam ederse, soru şu olacak: Faizleri ne kadar hızlı düşüreceğiz?” diye konuştu.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de Washington D.C. Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada, faiz indirimi konusunda sabırlı olmanın mantıklı olduğunu söyledi. “Dürüst olmak gerekirse, tahminim belirsiz. Bu yüzden sabırlı olmak akıllıca. Ekonominin nereye gittiğini anlatan farklı hikayeler var. Ben yüksek belirsizlik dünyasındayım” dedi.

Piyasalar mayıs ayında faiz indirimi bekliyor

Piyasalar, Fed’in mayıs ayında faiz indirimine başlayacağı ihtimalini yüzde 80 olarak fiyatlıyor. Vadeli işlemler, 2024 yılı için geçen hafta 145 baz puanlık bir faiz indirimi tahmin ederken, şu anda yaklaşık 120 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyor.