FATF’ten Türkiye’ye olumlu değerlendirme

Türkiye, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede önemli bir başarı elde etti.

Türkiye, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede önemli bir başarı elde etti. Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’nin belirlediği kriterleri büyük ölçüde yerine getirdiğini duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gri listeden çıkma sürecinin haziran ayında tamamlanacağını söyledi.

FATF, 21-23 Şubat tarihlerinde Paris’te düzenlediği Genel Kurul toplantısında Türkiye’nin durumunu değerlendirdi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Türkiye’nin Ekim 2021’de FATF ile üst düzey siyasi taahhütte bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede eylem planını büyük ölçüde tamamladığı belirtildi. FATF, Türkiye’nin reformlarını uyguladığını ve sürdürdüğünü doğrulamak için yerinde bir inceleme yapacağını bildirdi.

FATF, Türkiye’nin sisteminin etkinliğini güçlendirmek için çok önemli reformlar yaptığına dikkat çekti. Türkiye’nin risk temelli denetim yaklaşımını, yaptırımların caydırıcılığını, mali istihbaratın kullanımını, kara para aklama ve terörizmin finansmanı soruşturma ve kovuşturmalarını, hedefli mali yaptırımların uygulanmasını geliştirdiği vurgulandı.

FATF, 2023 yılında yayınladığı raporda, Türkiye’nin 40 FATF standardının 39’unda uyumlu olduğunu açıklamıştı.

Bakan Şimşek: Haziran Ayında Görevi Tamamlayacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF’nin Genel Kurul toplantısında alınan kararı değerlendirdi. Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkışı için son aşamaya gelindiğini ifade etti.

Şimşek, FATF ekibinin Türkiye’ye yapacağı ziyaretin ardından hazırlanacak raporun haziran ayında ele alınacağını ve gri liste kararının kaldırılmasının beklendiğini kaydetti.

Şimşek, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele sisteminin daha da güçlendirilmesi için oluşturulan eylem planının tüm maddelerini tamamladığını belirtti. Şimşek, “Haziran ayında yapılacak yerinde denetimle görevi tamamlayacağız.” dedi.