Faiz kararı öncesi yabancı uzmanlar ne diyor?

Yarın Merkez Bankası’nın faiz kararı var. Piyasalar faizin değişmeyeceğini düşünüyor.

Yarın Merkez Bankası’nın faiz kararı var. Piyasalar faizin değişmeyeceğini düşünüyor. Yabancı uzmanlar da faiz indirimi beklemiyor. Onlara göre, yatırımcılar sıkı para politikasına devam edilmesini istiyor.

Faiz yüzde 45’te kalacak

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yarın ilk faiz toplantısını yapacak. Para Politikası Kurulu (PPK), saat 14.00’te faiz kararını açıklayacak. Uzmanlar, politika faizinin yüzde 45’te kalacağını tahmin ediyor. Yabancı uzmanlar da bu görüşü paylaşıyor.

Societe Generale’in stratejisti Marek Drimal, faizin yüzde 45’te tutulacağını söyledi. Drimal, Merkez Bankası’nın bu seviyeyi “gerekli olduğu sürece” koruyacağını belirtti. Drimal, bu yıl faiz indirimi olmayacağını da ekledi.

TL’nin şansı dönebilir

Drimal, dolar/TL’nin yükselebileceğini de ifade etti. Fakat doların küresel olarak zayıflayacağını ve Türkiye’nin cari açığının düşeceğini de vurguladı. Drimal, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden sonra TL’nin değer kazanabileceğini öngördü.

Drimal, “Türk piyasaları, 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren yabancı para çekebilir. Bu, yaz aylarında TL’nin güçlenmesini ve yüksek getiri sağlamasını mümkün kılabilir.” dedi.

Sıkı para politikası sürecek

In Touch Capital Markets’in analisti Piotr Matys de faizin yüzde 45’te kalacağını düşünüyor. Matys, Merkez Bankası Başkanı’nın enflasyon raporundaki sözlerini hatırlattı. Matys, “Fatih Karahan, enflasyon hedefine ulaşana kadar sıkı para politikasını sürdüreceklerini söyledi. Yatırımcılar da bunu duymak istiyor.” diye konuştu.