Borsa İstanbul rekor kırdı: Altın ve hisse senetleri nasıl etkilendi?

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dört ayın ardından yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Perşembe günü 8682 puanı gören endeks, tüm zamanların en yüksek değerine yaklaştı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dört ayın ardından yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Perşembe günü 8682 puanı gören endeks, tüm zamanların en yüksek değerine yaklaştı. 

Bu hafta piyasaların gündeminde Fed’in faiz kararı vardı. Fed, faizleri değiştirmeyerek beklentileri karşıladı. Bu karar sonrası altın fiyatları da yükselişe geçti. Perşembe günü gram altın 2000 lira sınırını aştı.

Altın ve borsada yeni zirveler görüldükten sonra yatırımcılar gelecek dönemde neler olacağını merak ediyor. BGL Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş, altın ve borsa hakkında önemli tahminlerde bulundu. Maviş, milliyet.com.tr ile yaptığı röportajda şunları söyledi:

Borsadaki yükselişin sebepleri 

"Borsa İstanbul’da 8 bin 700 puanlık bir zirve denemesi bekliyorduk. Bu beklenti piyasalarda da vardı. 8 bin 650 puanın aşılması sürpriz olmadı. Peki bu yükselişin arkasında neler var?

Aslında bunun için zemin hazırdı. Türkiye’nin ekonomik görünümü iyileşti. Yabancı yatırımcılar borsa ve tahvil piyasasına ilgi gösterdi. Borsa İstanbul’da yerli yatırımcılar çoğunluktaydı. Yabancı yatırımcıların da katılması endeksi yukarı taşıdı.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler de etkili oldu

F-35, F-16 ve İsveç’in NATO üyeliği gibi konular gündemdeydi. Bu konularda olumlu gelişmeler olabileceği düşünüldü. Bu da fiyatlamalara yansıdı.

Güvenli limandan çıkış, hisse senetlerine yöneliş Çarşamba akşamı Fed faiz kararını açıkladı. Mart ayında faiz indirimi olmayacağı anlaşıldı. Bu da riskli getirileri artırdı. Güvenli liman olarak görülen altından çıkış oldu. Hisse senetlerine yöneliş oldu.

Borsada yeni hedefler 8 bin 700 - 8 bin 750 puan aralığı kısa vadede hedef olarak görülüyor. Eğer bir düşüş olursa 8 bin 450 puan destek olarak önemli.

Yatırımcı portföylerinde altın ve borsanın payı Tüm bunların yanında paranın portföylerdeki dağılımı da değişti. Paranın yüzde 40’ı hisse senedinde, yüzde 20’si altın ve kıymetli madenlerde, geri kalan yüzde 40’ı ise yüzde 20’si nakitte, yüzde 20’si kripto paralarda işlem görüyor."