BİSAM: Ailelerin geçim sıkıntısı artıyor

BİSAM, Ocak 2024’te Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı.

BİSAM, Ocak 2024’te Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre, ailelerin sağlıklı beslenmesi için ayda 15 bin 33 TL, insanca yaşaması için ise 51 bin 998 TL harcaması gerekiyor.

Rakamlar çok farklı

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Ocak 2024 dönemine ait açlık yoksulluk sınırı raporunu yayınladı.

Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması için ayda 15 bin 33 TL ödemesi gerekiyor. Bu tutar, ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan minimum harcama tutarı olarak belirlendi.

Ailenin diğer zorunlu harcamaları da dikkate alındığında, yoksulluk sınırı ise 51 bin 998 TL olarak hesaplandı. Bu tutar, ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcama tutarı olarak tanımlandı.

Tek kişi için yoksulluk sınırı 23 bin 914 TL

BİSAM, raporunda tek başına yaşayan bir kişinin açlık ve yoksulluk sınırını da belirledi. Buna göre, tek kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için mutfak harcaması ayda 23 bin 914 TL olmalı.

Tek kişinin yaşamını sürdürebilmesi için barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer harcamaları da eklenince, yoksulluk sınırı 23 bin 914 TL olarak tespit edildi.

Süt ürünleri en pahalı gıda grubu

BİSAM, Ocak 2024’te gıda harcamalarında en yüksek maliyetli grubun süt ve süt ürünleri olduğunu bildirdi. Süt ve süt ürünleri için günlük 153,37 TL harcama yapılması gerektiği belirtildi.

Et, tavuk ve balık grubu ise günlük 99,93 TL’lik harcama gerektiren ikinci gıda grubu oldu. Sebze ve meyve grubu da günlük 121,21 TL’lik harcama tutarı ile üçüncü sırada yer aldı.

Ekmek için günlük 33,38 TL, katı yağ ve sıvı yağ için 27,89 TL, yumurta için 11,45 TL, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 12,66 TL harcama yapılması gerektiği kaydedildi.