Altın Fiyatlarında Tarihi Zirve

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son politika toplantısında faiz oranlarını sabit tutma kararı, altın fiyatlarını rekor bir seviyeye taşıdı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son politika toplantısında faiz oranlarını sabit tutma kararı, altın fiyatlarını rekor bir seviyeye taşıdı. 

Ons başına 2 bin 220 dolarlık yeni zirve, yatırımcıların güvenli liman arayışını yansıtıyor. Kapalıçarşı’da ise gram altın fiyatları 2 bin 550 Türk Lirası’na ulaşarak dikkatleri üzerine çekti.

Piyasalarda Ralli Etkisi

Fed’in kararının ardından piyasalar adeta bayram etti. Beklenen üç faiz indirimi umudu, hisse senedi, tahvil ve emtia piyasalarını canlandırdı. Özellikle altın, gece saatlerinde 2 bin 159 dolardan 2 bin 220 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Gram altın fiyatları da 2 bin 320 TL’den başlayarak Kapalıçarşı’da 2 bin 550 TL’ye kadar yükseliş gösterdi.

Bu ralli, Fed politikalarının yanı sıra artan jeopolitik riskler ve Çin başta olmak üzere merkez bankalarının altın alımları ile de destekleniyor. Altın, bu faktörlerle birlikte yatırımcıların gözdesi haline geldi.

Borsada Rekor Kapanışlar

Fed’in faiz kararının ardından New York borsası da yükselişe geçti. Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde artışla yüzde 1,03’lük bir kazanç elde ederken, 39.512,13 puanla tarihi bir kapanış gerçekleştirdi. S&P 500 endeksi yüzde 0,89 artarak 5.224,62 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,25’lik bir artışla 16.369,41 puana ulaşarak rekorlarını tazeledi.

Fed’in ekonomik tahminlerine göre, yıl içinde üç faiz indirimi daha bekleniyor. Bu durum, pay piyasalarında iyimser bir hava yaratıyor ve yatırımcıların risk iştahını artırıyor.

Altın fiyatlarındaki bu tarihi yükseliş, ekonomik belirsizliklerin ve piyasa dinamiklerinin bir yansıması olarak görülüyor. Yatırımcılar, Fed’in kararlarını ve jeopolitik gelişmeleri yakından takip ederken, altın gibi güvenli varlıklara olan ilgi artmaya devam ediyor. Borsa endekslerindeki rekor kapanışlar da ekonomik iyimserliği pekiştiriyor. Bu dönemde, altın fiyatlarının seyri ve merkez bankalarının politikaları, piyasalar için kritik öneme sahip olacak.