YKS ve LGS soruları ders kitaplarından çıkacak

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sorularını hazırlamak için iş birliği yapacak.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sorularını hazırlamak için iş birliği yapacak. Soru havuzları, MEB’in müfredatına uygun ders kitaplarındaki içerikleri temel alacak.

LGS örnek soruları yayımlandı

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, LGS ve YKS ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bülbül, LGS merkezî sınavının 2 Haziran 2024’te gerçekleştirileceğini söyledi. Bakanlık, sınava girecek öğrencilere rehberlik etmek için örnek sorular yayımladı. Bülbül, örnek soruların ders kitaplarından seçildiğini belirtti. Ayrıca, örnek soruların ders kitaplarındaki benzerleriyle birlikte paylaşıldığını ifade etti.

YKS için ortak çalışma programı

Bülbül, eğitim öğretimin amacının öğrencileri hayata hazırlamak olduğunu vurguladı. Ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinin de bu amaçla uyumlu olması gerektiğini kaydetti. LGS ve YKS’de öğrencilerin öğrendikleri kazanımların ölçüldüğünü dile getiren Bülbül, ders kitaplarının sınavlara hazırlıkta ana kaynak olduğunu söyledi. Bülbül, şunları ekledi: Öğrencilere yardımcı kaynak önermiyoruz. Çünkü ders kitapları öğrencilerin gerçek hayatla bağlantı kurmalarını ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirmelerini sağlıyor. Ders kitapları kaliteli ve ücretsiz olarak dağıtılıyor. Öğrenciler ders kitaplarındaki etkinlik, örnek ve soruları anlarsa günlük hayattaki problemleri çözebilirler. Bu da sınavlara hazırlık süreçlerine olumlu yansır.

Bülbül, her yıl liselerdeki kazanımların ve ders kitaplarının ÖSYM’ye gönderildiğini bildirdi ve şu bilgileri verdi: ÖSYM ile sınavlar konusunda görüştük. YKS soruları için MEB ÖDSGM ile ÖSYM alan uzmanları birlikte çalışacak. Birlikte çalışma programı oluşturduk ve başlattık. YKS soruları da MEB’in müfredatına uygun ders kitaplarındaki içerikleri kapsayacak. Öğrenciler, öğretmenler ve aileler ders kitaplarını ana kaynak olarak kullanmalıdır.