Türk Öğrenciler Yurt Dışında Yüksek Lisans Hayali Kuruyor: İngiltere Baş Tacı!

2023-2024 akademik yılının sona yaklaşmasıyla birlikte, lisans son sınıf öğrencileri yurt dışı yüksek lisans araştırma süreçlerini hızlandırıyor.

2023-2024 akademik yılının sona yaklaşmasıyla birlikte, lisans son sınıf öğrencileri yurt dışı yüksek lisans araştırma süreçlerini hızlandırıyor. 

Bu süreçte, İngilizce özel ders platformu Preply tarafından 1000 Türk öğrenciyle yurtdışı burs tercihlerine ilişkin bir araştırma yapıldı. Araştırma sonuçları, Türk öğrencilerin yurt dışı yüksek lisans için en ideal gördüğü ülkelerin başında İngiltere'nin geldiğini ortaya koyuyor.

Yurt Dışı Eğitimde İngiltere Ön Plana Çıkıyor

Araştırmaya göre, burs başvurusu yapılan ve yurt dışı eğitim için en ideal görülen ülkelerin sıralaması şu şekilde:

  • İngiltere: %25
  • Amerika Birleşik Devletleri: %18
  • Kanada: %12

Bu sonuç, İngiltere'nin Türk öğrenciler arasında yurt dışı yüksek lisans eğitimi için en popüler destinasyon olduğunu gösteriyor.

Burs İhtiyacı Artıyor

Araştırma, yurt dışı yüksek lisans yapmak isteyen Türk öğrencilerin önemli bir kısmının burs imkanlarına ihtiyaç duyduğunu da ortaya koyuyor. 5 öğrenciden 2'si (%42.9) yurt dışı yüksek lisans burs başvurusu yapıyor.

Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, döviz kurlarındaki artışın burs ihtiyacını daha da artırdığını belirterek, "Araştırmamıza göre yurtdışı burs arayan öğrencilerin maddi desteğe ihtiyaç duyduğu alanların başında konaklama geliyor. Konaklamayı yüzde 20'lik oranla vize işlemleri, yüzde 18'lik oranla yaşam masrafları izliyor" diye konuştu.

Başarılı Olmak İçin Gereklilikler

Yurt dışı yüksek lisans bursları için başvuru yapan öğrencilerin akademik başarıları ve dil becerileri önemli bir rol oynuyor. Mustafa Ali Sivişoğlu, yurtdışında saygın okullarda burs için TOEFL veya IELTS gibi sınavlardan alınmış geçerli puanların, ayrıca yazılı ve mülakatta zorlanmamak için İngilizce yazma ve konuşma yeteneğinin de gerekli olduğunu vurguladı.