THK Üniversitesi Ay’a Gidiyor

Milli Uzay Programı’nda yer alan Ay Araştırma Programı’na (AYAP) THK Üniversitesi de katılıyor. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Rahmi Er, “Üniversitemizden 8 kişilik bir ekip, AYAP-1 projesinde görev alıyor.” dedi.

Milli Uzay Programı’nda yer alan Ay Araştırma Programı’na (AYAP) THK Üniversitesi de katılıyor. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Rahmi Er, “Üniversitemizden 8 kişilik bir ekip, AYAP-1 projesinde görev alıyor.” dedi.

Er, THK Üniversitesinin havacılık ve uzay bilimleri konusunda uzmanlaşmış bir üniversite olduğunu belirtti ve projenin yerli bir uzay aracıyla Ay’a gitmek, yörüngeye girmek, orada operasyon yapmak ve sonunda Ay’a inmek şeklinde planlandığını söyledi.

THK Üniversitesi Bilimsel Çalışma Ekibinde

Er, AYAP projesinin TÜBİTAK UZAY tarafından yürütüldüğünü ve Türkiye Uzay Ajansının (TUA) koordine ettiğini anlattı. Er, "Türkiye’nin Ay Görevi’nin 2. Bilimsel Çalışma Ekibi Toplantıları"nın ilkinin İstanbul Üniversitesi, ikincisinin ise THK Üniversitesi tarafından düzenlendiğini aktardı.

Er, toplantıda AYAP-1 uzay aracında bulunacak Ay kameraları ve bilimsel ölçüm cihazları hakkında oturumlar yapıldığını bildirdi. Er, “Projede yerli ve milli teknolojiler kullanarak uzayda araştırma ve keşif yeteneğimizi artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Er, AYAP’ın ikinci aşaması olan AYAP-2 projesinin ise Ay’a yumuşak iniş yapmak ve bir gezgin araçla veri toplamak olduğunu ifade etti. Er, “Bu hedeflere ulaşmak için bilim insanları, araştırmacılar ve öğrenciler fikir üretiyorlar.” diye ekledi.

THK Üniversitesi Gurur Duyuyor

Er, AYAP-1 projesinde Ay’a gönderilecek uzay aracının tasarımı, fırlatılması, yörüngeye oturtulması ve Ay yüzeyine indirilmesi gibi aşamaların hedeflendiğini anlattı. Er, “Bu çok önemli bir proje. Bizim hocalarımızın ve öğrencilerimizin bu projenin bilimsel çalışma grubunda olması bizim için gurur kaynağı.” dedi.

Er, üniversitenin savunma sanayisi, havacılık ve uzay bilimleri alanlarında çalışan kamu ve özel sektör kuruluşlarına nitelikli insan kaynağı yetiştirdiğini vurguladı ve üniversite öğretim üyelerinin de projeye “bilimsel görev yükü” konusunda katkı sağladıklarını belirtti. Er, “AYAP-1 projesinin 2026’da tamamlanması planlanıyor.” diye sözlerini bitirdi.