Özel okulların yaşadığı zorluklar konuşuldu

Özel okulların ve velilerin yaşadığı zorluklar, TÖZOK’un Antalya’daki sempozyumunda gündeme geldi.

Özel okulların ve velilerin yaşadığı zorluklar, TÖZOK’un Antalya’daki sempozyumunda gündeme geldi. TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, devletin özel okul velilerine teşvik vermesini istedi. Öztürk, depremzedeler için de tam burslu eğitim verdiklerini açıkladı.

Özel okullar eğitimin lokomotifi

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK), her yıl düzenlediği eğitim sempozyumunun 22’ncisini, “Eğitime Bütünsel Yaklaşım ve Yapay Zeka” temasıyla Antalya’da gerçekleştirdi. Sempozyuma, bürokratlar, akademisyenler ve okul sahipleri katıldı. SÖZCÜ, TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk ile sempozyumda konuştu.

Öztürk, Türkiye’de özel okulların eğitimin lokomotifi olduğunu belirterek, “Bizim yaptığımız ulusal ve uluslararası programlarla Türk Milli Eğitimi ayakta duruyor” dedi. Özel okulların ücret artışlarına da değinen Öztürk, “Ara sınıflarda 300 bin lira ücret alan okul yok. Bu rakamlar, birinci sınıf ve hazırlık sınıflarında yeni kayıt yapanlar için geçerli. Yasaya göre, ara sınıflara en fazla yüzde 56.89 zam yapabiliriz. Biz de bunu yaptık” diye konuştu.

Öztürk, okullarda tam gün eğitim ve 3 öğün yemek verildiğini, yemek fiyatlarına ekstra zam yapmadıklarını, ancak gıda enflasyonunun çok yüksek olduğunu söyledi. Öztürk, “Yasal hakkımız olan etüt ücretini de artık alıyoruz. Ara sınıflarda ücret artışının yüzde 56.89’u, etüt ücretinden kaynaklanıyor. Bazı sınıflarda yüzde 200 zam yapan okullar da var, ama bunlar çok az” dedi.

Devlet velilere teşvik versin

Özel okulların ve velilerin sıkıntıda olduğunu vurgulayan Öztürk, devletten destek talep etti. Öztürk, “Dünyada, özel okulların velisine devlet destek oluyor. Biz de bunu istiyoruz. MEB, bir öğrencinin devlete maliyetini hesaplasın. Bu parayı, bize değil, özel okul velisine teşvik olarak versin. Böylece, hem veliler rahatlar, hem de özel okullar ayakta kalır” dedi.

Öztürk, özel okulların zor durumda olduğunu, 2 bin 500 okulun kapandığını, bu yıl bin kolej daha kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Öztürk, “Özel okulların hepsi aynı kefeye konulamaz. Sorun, özel okulların fiyatlarının indirilmesiyle çözülecek bir sorun değil. Sektör de veliler de sıkıntıda. Devlet, özel okullara ve velilere sahip çıksın” dedi.

Öztürk, ayrıca, depremzedeler için de özel okulların sosyal sorumluluk projeleri yaptığını belirtti. Öztürk, “Ülkemizin en değerli hazinesi çocuklarımız. Depremzede 33 bin 598 öğrenci, 3 bin 93 okulumuzda tam burslu eğitim alıyor. Bu, bizim için bir gurur kaynağı” dedi.