ÖSYM’den Sınav Ücretleri Savunması: Güvenlik Önceliğimiz

ÖSYM, sınav ücretlerinin yüksekliğiyle ilgili eleştirilere cevap verdi. Sınav ücretlerini düşürmenin sınav güvenliğini tehlikeye atacağını savundu.

ÖSYM, sınav ücretlerinin yüksekliğiyle ilgili eleştirilere cevap verdi. Sınav ücretlerini düşürmenin sınav güvenliğini tehlikeye atacağını savundu.

CHP’li Vekil Soru Önergesi Verdi

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, ÖSYM’nin sınav ücretlerini Meclis’e taşıdı. TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Sarı, ekonomik krizi gerekçe göstererek “Sınav ücretlerine zam yapmayacak mısınız?” diye sordu. ÖSYM, önergeye yanıt verdi. Yanıtta “KPSS ve YKS, kurumun en pahalı sınavlarıdır” denildi.

ÖSYM: Sınav Ücretleri Giderleri Karşılamıyor

ÖSYM, sınav ücretlerinden kâr elde etmediğini belirtti. Yazıda “2022 ve 2023’te Hazine’den destek aldık. Giderlerimizi karşılayamıyoruz” ifadeleri yer aldı. ÖSYM, sınav ücretlerinin düşürülmesinin sınav güvenliğini olumsuz etkileyeceğini iddia etti. Yazıda şöyle denildi:

“Sınav Ücreti Güvenliğimizdir” “Başkanlığımız, Türkiye’deki büyük bir organizasyonu sorunsuz yapmak için finansmanı adaylardan alıyor. Sınırlı kaynaklarla çalışıyoruz. Sınav ücretleri düşerse, sınav güvenliği, görevli sayısı, soru kalitesi ve teknoloji zayıflar. Bu da sınav güvenliğini ciddi şekilde bozar.”

CHP’li Vekil: Gençler Cezalandırılıyor

CHP’li Sarı, ÖSYM’nin yanıtını eleştirdi. Sarı, “Borçlu ve işsiz gençler sınav ücretiyle mağdur ediliyor. ÖSYM, 2024’te yapılacak YÖKDİL/1 sınavının ücretini 490 TL yaptı. Bu yüzde 164 zam demek. YKS sınavının ücreti de zamlandı mı? Zam gelirse 650 TL olur. Eğitim hakkı anayasal bir haktır. Sınav ücretleri kaldırılmalıdır. AKP’nin ‘vatandaşın sırtına yük yükleme’ anlayışı ÖSYM’ye de bulaştı” dedi.