Ehliyet Sınavlarında Önemli Değişiklikler

Sürücü belgesi sınavlarına ilişkin yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sürücü belgesi sınavlarına ilişkin yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan bu düzenlemeler, kursiyerlerin sınavlarda karşılaştığı bazı zorlukları hafifletmeyi ve sınavlara olan güveni artırmayı amaçlıyor.

Direksiyon Sınavlarında Yeni Düzenlemeler

  • Geri Parkta İkinci Hamle Hakkı: Direksiyon sınavlarında geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede giremeyen kursiyerlere, eskiden olduğu gibi ikinci bir hamle yapma imkanı sunulmayacak. Ancak, ilk hamlede konilere değmeden geri dönüş yapan kursiyerler, ikinci hamlede koniler arasına girme şansı yakalayacak. Bu sayede, ilk hamlede küçük bir hata yapan kursiyerlerin sınavdan olma ihtimalleri azalmış olacak.
  • Sınav Süresi Uzatıldı: Direksiyon sınavlarında her kursiyer için ayrılan uygulama süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı. Bu sayede kursiyerler, sınav sırasında daha rahat hareket edebilecek ve park gibi manevraları daha sakin bir şekilde yapabilecekler.
  • Sınav Saatleri Genişletildi: Ehliyet sınavları bundan sonra 07.00-18.00 saatleri yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak. Bu sayede, çalışan veya yoğun bir programa sahip olan kursiyerler, kendilerine en uygun saatte sınava girebilecekler.
  • Güzergah Kura ile Belirlenenecek: Direksiyon sınavlarında kullanılacak güzergah, sınav günü sabahı yapılan toplantıda kura ile belirlenecek. Bu sayede, kursiyerler önceden belirlenmiş bir güzergaha çalışmak zorunda kalmayacak ve sınavda karşılaşacakları durumlar karşısında daha hazırlıklı olacaklar.

Diğer Değişiklikler

  • Engelli Kursiyerlere Kolaylık: Engelli kursiyerler, kendilerine ait veya temin edebilecekleri standartlara ve engel durumuna uygun başka bir araç ile eğitim alarak sınavlara girebilecekler.
  • Kursu Kapatma İşlemlerinde Ek Süre: Kurum açma işlemlerinde, resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin, ilgili kurumlardan kaynaklanan gecikmeler sebebiyle alınamaması durumunda bir ay, inceleme raporunda belirtilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla ise 20 gün ek süre verilecek.
  • Kayıtlarda Kimlik Kartı Zorunluluğu: Kurslara kayıtlarda, yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunluluğu getirilecek.
  • Sınav Hakkı Dondurma: Muvazzaf askerlik görevi, hamilelik, doğum veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunanlar, sınav haklarını dondurarak mazeret süreleri bitiminde kalan sınav haklarını kullanabilecekler.
  • Başarılı Kursiyerlere E-Sertifika: Sınavlarda başarı gösteren kursiyerler, elektronik ortamda düzenlenen Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Sertifikasını e-Devlet sistemi üzerinden alabilecekler.