Eğitim Seviyesi Yaşlanmayı Etkiliyor

Eğitim seviyesi yüksek olanlar daha yavaş mı yaşlanıyor? Bu sorunun cevabını arayan bir araştırma, eğitimin yaşlanma sürecine etkisini ortaya koydu.

Eğitim seviyesi yüksek olanlar daha yavaş mı yaşlanıyor? Bu sorunun cevabını arayan bir araştırma, eğitimin yaşlanma sürecine etkisini ortaya koydu. Araştırmaya göre, eğitim düzeyi arttıkça yaşlanma hızı azalıyor.

Araştırmanın Detayları

Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, 1948 yılından beri devam eden “Framingham Heart Study” adlı çalışmanın verilerini kullandı. Bu çalışmada, 3 nesil boyunca 14 bin 106 kişinin sağlık durumu takip edildi.

Bilim insanları, bu kişilerden alınan kan örneklerindeki DNA’ları inceleyerek, yaşlanmanın biyolojik göstergelerini belirledi. Ayrıca, bu kişilerin eğitim seviyelerini de karşılaştırdı. Hem ebeveynlerle hem de kardeşlerle yapılan kıyaslama, eğitimin yaşlanma üzerindeki rolünü gösterdi.

Araştırmanın Sonuçları

Araştırmanın sonuçlarına göre, her 2 yıl ek eğitim alan kişilerin, yaşlanma hızı yüzde 2 ila 3 oranında yavaşladı. Bu da, ölüm riskinin yaklaşık yüzde 7 düştüğü anlamına geliyordu.

Bu araştırma, eğitim seviyesi ile biyolojik yaşlanma ve yaşam süresi arasındaki ilişkiyi ilk kez ortaya koydu. Ebeveynlerinden daha fazla eğitim gören kişilerin, daha yavaş yaşlandıkları ve daha uzun ve sağlıklı yaşadıkları görüldü.