ALES/1 için başvuru süreci başladı

Yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen adaylar için önemli bir sınav olan Akademik Personel ve Lisansüstü Sınavı’nın (ALES) ilk oturumu 2024 yılında yapılacak.

Yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen adaylar için önemli bir sınav olan Akademik Personel ve Lisansüstü Sınavı’nın (ALES) ilk oturumu 2024 yılında yapılacak. 

ALES/1 sınavına başvurmak isteyen adaylar, ÖSYM’nin internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecek. ALES/1 sınavı, 21 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek ve sonuçlar 10 Mayıs 2024 tarihinde açıklanacak. ALES/1 sınavına başvuracak adayların dikkat etmesi gereken hususlar şöyle:

ALES/1 başvuru tarihleri ve ücreti

ALES/1 sınavına başvurmak isteyen adaylar, 1 Mart 2024 tarihinden itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresine veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’na giriş yaparak başvuru işlemlerini yapabilecek. Başvuru süresi 11 Mart 2024 tarihinde saat 23.59’da sona erecek. Adaylar, başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra ALES başvuru ücreti olan 490 TL’yi ÖSYM’nin belirlediği bankalara veya kredi kartı ile ödeyebilecek. Başvuru ücreti ödenmeden sınava başvuru yapılmış sayılmayacak.

ALES/1 sınavı ve kılavuzu

ALES/1 sınavı, 21 Nisan 2024 tarihinde saat 10.15’te başlayacak ve 150 dakika sürecek. Sınav, Türkiye’nin tüm il merkezleri ve Lefkoşa’da yapılacak. Sınavda, sayısal ve sözel bölümlerden oluşan 100 soru sorulacak. Sınavın içeriği, değerlendirilmesi ve geçerliliği ile ilgili ayrıntılı bilgiler 2024-ALES/1 Kılavuzu’nda yer alıyor. Adaylar, kılavuza ÖSYM’nin internet sitesinden veya aşağıdaki linkten ulaşabilecek. Sınava başvuracak adayların kılavuzu okumaları ve kurallara uymaları gerekiyor.

ALES/1 Başvuru Kılavuzu İçin Tıklayın

ALES/1 sınavının sonuçları, 10 Mayıs 2024 tarihinde ÖSYM’nin internet sitesinde ilan edilecek. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan öğrenebilecek. ALES sonuç belgesi basılmayacak ve adaylara gönderilmeyecek. ALES sonuçları, sınav tarihinden itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak. ALES sonuçları, yükseköğretim kurumlarının ilgili mevzuatı çerçevesinde değerlendirilecek.