ABİDE, Eğitim Sisteminin Nabzını Tutuyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması, 2024’te dördüncü defa yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması, 2024’te dördüncü defa yapılacak.

4, 8 ve 10. sınıf öğrencilerinin bilgi ve becerilerini ulusal düzeyde değerlendiren bu araştırma, ülkemizdeki eğitimin kalitesini ölçmek için önemli bir araç olarak kullanılıyor.

ABİDE Uygulaması Nedir?

ABİDE uygulaması, MEB tarafından 2 yıllık periyotlarla yürütülen ve 4., 8. ve 10. sınıf öğrencilerinin Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlarındaki bilgi ve becerilerini ulusal düzeyde değerlendiren bir araştırmadır. Araştırma, gerçek yaşam senaryoları üzerinden öğrencilerin eleştirel düşünme, problem çözme, muhakeme etme ve yorum yapma gibi üst düzey düşünme becerilerini ölçmeyi amaçlamaktadır.

ABİDE'nin Amacı

ABİDE araştırmasının temel amacı, öğrencilerin okulda edindikleri bilgi ve becerileri günlük hayatta kullanabilme durumlarını değerlendirmektir. Bu sayede araştırma, eğitim sisteminin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek eğitim politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunur.

ABİDE Ne Zaman Yapılacak?

ABİDE 2024 uygulaması, 21 Nisan - 10 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacak. 81 ilden 2 bin 326 okul ve 230 bin öğrencinin katılımıyla yapılacak araştırmada, öğrencilere çoktan seçmeli ve açık uçlu testler uygulanacaktır.